donderdag 20 augustus 2015

Moussaka, om je vingers bij op te eten!

Gisteren stond er moussaka op tafel. Een soort griekse lasagne van aubergine, gehaktsaus en aardappel. Het is een van onze favorieten. Maar het is ook een nogal tijdrovende maaltijd, zeker als je elk onderdeel zelf maakt. Gisteren trok ik dus om half 4 al de pannen uit de kast. Het uur daarop was ik nonstop aan het koken (en kinderen bezig houden). En dan moet je nog drie kwartier alle verleidelijke geuren weerstaan als het geheel staat te garen in de oven.
Moussaka wordt in heel het middenoosten gegeten. Dé moussaka bestaat dus niet. Er zijn vele manieren waarop je het kunt maken. Met lams- of rundergehakt. Met ricotta, griekse yoghurt, bechamel, of feta. In ieder geval zijn oregano, paprikapoeder, kaneel, nootmuskaat en peterselie de vaste smaakmakers. Tijm of laurier kan er ook doorheen. Ik maak de moussaka als volgt.

Ingrediënten:
500 gr. aardappels
2 grote aubergines
olijfolie
2 gesnipperde uien
2 tenen knoflook, fijngesneden
500 gr rundergehakt
1 blikje tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten
1-2 glazen witte, droge wijn
paprikapoeder, kaneel, peterselie, oregano, tijm, chilipoeder of pepertjes.
40 gr boter
40 gr bloem
400 ml melk
2 eieren
nootmuskaat
kaas

Ik begin met aardappels schillen, in schijfjes snijden en even voorkoken. Maar gewoon aardappelschijfjes kopen is een snellere optie. :-)
De aubergine snij ik in plakjes. Deze leg ik in een vergiet, en bestrooi ik royaal met zout. Op deze manier trekt het vocht uit de aubergine. Het is handig om dit in laagjes te doen, met keukenpapier er tussen. Dit mag wel een half uurtje staan.
Ondertussen bak ik het gehakt rul, voeg ik ui en knoflook toe. Als alles lekker gebakken is, gaan tomatenpuree en gepelde tomaten erbij. Ook de wijn, kruiden en specerijen voeg ik toe. Hoeveel van elk, is even uit proberen. Kaneel mag bijvoorbeeld iets minder zijn dan paprika. En de chili moet je ook een beetje mee uitkijken. Het geheel staat vervolgens een half uurtje te sudderen.
De aubergineplakken dep ik droog en ik veeg zoveel mogelijk zout er van af. De plakjes worden ingesmeerd met olijfolie en vervolgens in een grillpan aan beide zijden gegrild.
In pannetje vier maak ik een bechamelsausje: boter smelten, gezeefde bloem toevoegen en even laten bakken. Vervolgens melk erbij en met een garde de boel klontvrij houden. Zodra de melk heet wordt, ontstaat een dikke saus. Als deze klaar is voeg ik nootmuskaat toe en haal ik de pan van het vuur. Even iets laten afkoelen en 2 eieren erdoor klutsen en een handvol geraspte kaas erdoor roeren.
De tomatensaus bind ik nog iets met bloem, als hij erg dun is gebleven. Vervolgens gaat het stapelwerk in de ovenschaal beginnen. Mijn opbouw deze keer: aardappel, aubergine, tomatensaus, aubergine, tomaat, aubergine, aardappel, bechamel.
Vervolgens moet de ovenschotel zo'n 45 minuten op 180 graden in de oven. En dan is dit het resultaat:
 En, zoals altijd, ziet het er op het bord iets minder netjes uit. Maar als je het geproefd heb, zie je dat niet meer...
Oja, en dan die afwas: 4 pannen en een ovenschaal. Dan ben je gezegend met een vaatwasser!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten