vrijdag 28 augustus 2015

Fris bananenroomijs

Vandaag constateerde ik twee bananen op de fruitschaal die op het punt stonden weg te lopen. Ik vind banaan alleen lekker als ze net rijp zijn. Hoe zachter ze worden, hoe viezer ik ze vind. Tegenwoordig heb ik echter de oplossing voor die niet-lekkere bananen gevonden: bananenroomijs. Een recept uit de losse pols.
Ik heb al jaren terug een goedkope ijsmachine in de uitverkoop gescoord, bij de plaatselijke drogist. Ruim een tientje, meer heeft het niet gekost. Maar wat heb ik er al ontzettend veel lekkers uitgehaald! Sinds we een flinke ijskast hebben, staat deze machine standaard in de vriezer, zodat het per direct te gebruiken is. Sommige machines moeten nl een halve dag in de vriezer staan, anderen hebben een koelelement dat in de vriezer moet. Hoe dan ook, ik wil niet een dag wachten als ik besloten heb ijs te maken. Dus hij is altijd startklaar.

Je hebt voor dit ijs niet veel bijzonders nodig. Wel is het de moeite waard om vers citroensap te gebruiken in plaats van concentraat uit een flesje. Ik gebruik behoorlijk wat sap, want ik houd van een frisse smaak. Ben je een enorme banaanfan, of een citroenhater, dan moet je wat minder citroensap gebruiken. Dan kan er ook iets minder suiker in.

2 bijzonder rijpe bananen
100 gr witte basterdsuiker
sap van 1 citroen
200 ml slagroom (ongeklopt)
halfvolle melk

Pureer de bananen met suiker en citroensap.



Als het mooi glad is mag er slagroom bij.
Vervolgens vul ik dit aan met melk tot een kleine liter (dat is ongeveer de hoeveelheid die in mijn machine mag). Dan mag het mengsel in de (draaiende) machine.

Het wordt in de machine 35 minuten gedraaid.
Je ziet dat er lucht in komt, het volume wordt veel groter.
Zodra het mengsel wat steviger wordt, kun je nootjes of stukjes chocola toevoegen. Zeker niet eerder: de harde stukjes gaan aan de bodem vastzitten en blokkeren de hele machine. Ik ben ervaringsdeskundige....

Daarna nog een uurtje of 3 in de vriezer stevig laten worden en verdelen maar!
Bij ons liggen er tegenwoordig regelmatig bananen stiekem vies te worden. Zomaar, per ongeluk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten