vrijdag 25 september 2015

Druiven-appeljam

Toen we in Scheerwolde woonden hadden we een blauwedruivenstruik. Die deed het fantastisch, ik haalde er pannen vol druiven van af. Maar wat moet je er mee? Wijn maken vond ik teveel gedoe. Druivensap drink ik praktisch niet. Ik vond toen een lekker druivenjam recept.
Inmiddels wonen we in het hoge Noorden, zonder druivenstruik. Maar nu met buren met druiven. Nog luxer: ik krijg ze gewoon geplukt en wel op mijn aanrecht. En het mooie is dat ik de appeltjes, die ik voor het recept nodig heb, vandaag ook kreeg. We genieten hier van de overvloed van de mensen om ons heen!

3,5 kg schoongemaakte blauwe druiven
1,5 kg zure appel, geschild en in stukken
1 wijnglas witte wijn
sap van 1 citroen
4 pakken geleisuiker speciaal (a 500 gr)

Doe de stukjes appel in een grote pan en de druiven er boven op. Voeg wijn (of gewoon water) en citroensap toe en breng het aan de kook. Laat alles kapot koken. Pas op voor aanbranden!
Laat het geheel afkoelen tot het te verwerken is. Pak een schone pan, zet daar een draaizeef op en roer alles door de zeef. Pulp kun je weggooien.
Daarna mag het dikke sap weer op het vuur, samen met de geleisuiker. Al roerend aan de kook brengen.
Ondertussen zet je een aantal brandschone potjes op een rooster. Als de jam een minuut heeft gekookt mag de pan van het vuur. Vul zo snel mogelijk de potjes met jam, tot aan de rand, en schroef ze stevig dicht. Zet ze vervolgens op de kop tot je het deksel hoort ploppen. In een gewoon bakje blijft de jam uiteraard ook wel even goed.


Vorig jaar heb ik een kruidenmengseltje uit het originele recept toegevoegd. Dat maakt het tot een echt lekker en speciaal jammetje, ook erg geschikt bij vlees. Maar op de vroege morgen vond ik die kruiden in mijn jam toch wat minder lekker. Dit jaar dus zonder, maar hierbij wel het recept:

Breng in een steelpannetje een glas witte wijn aan de kook met wat takjes tijm, rozemarijn, 25 peperkorrels en 15 gekneusde jeneverbessen en een paar draaien zout.
Voeg dit samen met een eetlepel balsamicoazijn toe op het moment dat je de jam aan de kook gaat brengen met geleisuiker.
Eet lekker!

1 opmerking:

  1. Dit jaar voor het eerst een grote oogst zoete blauwe druiven.
    Ik ga dit recept uitproberen. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen