zondag 6 september 2015

Tajine van kippenbouten met ras el hanout

Bij ons huwelijk kregen wij een tajine cadeau. Na 6,5 jaar ben ik er nog net zo gelukkig mee als met mijn echtgenoot. Voor wie de tajine niet kent: het is een Marrokaanse aardewerken stoofpot. In de schaal braad en stoof je het gerecht. In de kegelvormige bovenkant wordt de damp afgekoeld en dit komt terug in de schaal. Hierdoor behoud je veel smaak.



Ik heb al veel gerechten in de tajine gemaakt. Voornamelijk met rundvlees als hoofdingrediënt. Dat staat dan een uur of drie te sudderen. Voor de momenten dat ik minder tijd heb, kies ik kipfilet. Vandaag heb ik wat nieuws uitgeprobeerd: kippenbouten. We eten ze eigenlijk nooit. Maar het stooft wel lekker in zo'n pot! En die geur die uit zo'n tajine komt....fantastisch!

In deze tajine ging het volgende:
2 kippenbouten
ras el hanout (marrokaans kruidenmengsel, verkrijgbaar in de supermarkt, of zie recept onderaan)
3 bosuitjes
200 gr champignons (ik koos voor half kastanje, half gewoon)
1 courgette
scheut sinaasappelsap
6 abrikozen
140 gr couscous (is voldoende voor 2 volwassenen/2 kleintjes)

De tajine moet langzaam opwarmen tot het heet is. Zodra dat het geval was, bakte ik de kippenbouten even aan in een scheut olie. Vervolgens ging er ras el hanout bij en een scheutje sinaasappelsap bij.
Dat heeft 20 minuutjes staan stoven. Ondertussen sneed ik bosuitjes, champignons en courgette in stukjes. Ik voegde deze toe en ook nog een scheutje sinaasappelsap. Een tajine is bij mij altijd erg vochtig. Uit de groenten komt vaak ook vocht, dus wees er voorzichtig mee. Daarna heeft het geheel een klein half uur gestoofd in de pot.
Toen alles gaar was gingen de abrikozen erbij. Ze hadden verse bij de groenteboer, anders kies ik vaak voor gedroogde.
Ik eet de tajine meestal met couscous, hoewel er ook tajines zijn waar al aardappel door zit. Terwijl de abrikoos nog even mee stoofde, maakte ik de couscous klaar. Meestal is dat een kwestie van water koken, couscous erdoor roeren en na 5 minuten nogmaals doorroeren. Maar de verhouding couscous/water en de bereidingstijd verschilt per pakje.
Servetten klaar en eten maar!

Nu hebben de meeste mensen geen tajine. Hoewel het natuurlijk een prachtige en decoratieve aanwinst is voor je keuken, zijn er ook alternatieven. Gewoon een braadpan met deksel kan goed. Bovendien is mijn tajine net groot genoeg voor 3-persoonsmaaltijden. Bij grotere hoeveelheden moet je dus een grotere tajine kopen. Ik kies dan voor een gewone braadpan.

Dan het recept voor ras el hanout. Hoewel je dit mengsel gewoon kunt kopen, is het net zo eenvoudig om zelf te maken. Als je tenminste een uitgebreide voorraad aan specerijen hebt staan. Dan kun je ook je eigen accent er aan geven. Zo ben ik niet echt fan van komijn, maar wel van kaneel. Onderstaande is genoeg voldoende voor bovenstaand recept.

Ras el Hanout
1/4 tl van: komijnpoeder, kurkuma, gemalen koriander, laos, cayennepeper
1/2 tl van: kaneel, gember, gemalen knoflook, gemalen zwarte peper
2 tl zout
mespuntje kardemom, nootmuskaat, kruidnagel





Geen opmerkingen:

Een reactie posten