woensdag 23 september 2015

Kip met courgette en pruimen

Soms gebeurt het dat je bij thuiskomst ineens courgettes en pruimen voor de deur hebt liggen. Gisteren was dat bij ons het geval. Ik heb ze uiteraard liefdevol opgenomen in ons huishouden. Nu zijn beide uitstekend los van elkaar te consumeren, maar ik kreeg zin om ze ook samen uit te proberen. En bij een combi van courgette met fruit, komt in mijn niet-zo-creatieve geest gelijk de tajine boven. Vandaag een stoofpotje van kip met courgette en pruimen. Het leek me lekker om daarbij couscous te serveren. Toevallig had ik vorige week een flinke hoeveelheid gekocht bij de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland: Opgeweckt Noord. Mooi concept, echt niet duur, lekker vers, biologisch en zoveel mogelijk uit eigen regio. Jammer dat het voor de dagelijkse boodschappen net wat te ver is. Maar deze couscous heb ik vandaag even uitgeprobeerd.
Ik kwam een leuk filmpje tegen over de echte, originele manier van couscous koken. Ik, met mijn Hollandse hoofd, dacht natuurlijk dat couscous alleen maar hoeft te wellen. Dat blijkt dus altijd om voorgekookte couscous te gaan. Heel leuk om te zien hoe het met ongekookte couscous zou moeten. https://youtu.be/xv5sr4B5K6o

Het recept voor vandaag (3 volwassenen, 2 kids)
2 kipfilets
ras el hanout (zie ras el hanout)
1 rode ui
2 flinke courgettes
150 gr champignons
0,5 l kippen/groentebouillon
8 pruimen
300 gr couscous

De kipfilet heb ik in stukken gesneden en bestrooid met ras el hanout. Ik vermoed 1-2 eetlepels, ik doe het op gevoel. In een grote braadpan verhitte ik olijfolie en daar heb ik de kippetjes in aangebakken. Vervolgens een rode ui gesnipperd en toegevoegd. Ondertussen de courgettes en champignons gesneden en daarna ook toegevoegd. Toen alles even was aangebakken ging de bouillon erbij. Het geheel moet stoven, dus er mag wel wat vocht bij. Uiteindelijk kwam er een behoorlijke hoeveelheid vocht vrij, teveel om het erbij te serveren. Dit vocht heb ik zoveel mogelijk eruit gehaald en hergebruikt bij het bereiden van de couscous. Als je couscous gebruikt die al is gekruid, dan is dit wat teveel van het goede. Maar bij naturel is de bouillon juist een lekkere smaakmaker.
De pruimen moeten uiteraard schoongemaakt en ontpit worden. Daarna in stukken snijden en op het laatst toevoegen. De couscous klaarmaken was vandaag wat ingewikkelder: ik had geen idee welk soort couscous ik had gekocht. Dat krijg je bij een verpakkingsvrije winkel.... Na een aangekoekt pannetje en vervolgens weer te natte couscous heb ik toch een eetbare variant op het bord weten te krijgen. Wat klef, dat wel. Maar ik heb nog een portie staan voor de herkansing.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten