vrijdag 25 september 2015

Walnoten-pruimenkoeken

Toen ik een recept tegenkwam van koeken met walnoten en pruimen aarzelde ik wel even. Ik zag het nog niet direct lekker zijn. Maar ik ben blij dat ik het geprobeerd heb! Wel met een paar aanpassingen, maar de basis is hetzelfde. Met noten en fruit erin heb je ook nog eens het idee heel gezond bezig te zijn....

100 gr gepelde walnoten, grof gehakt
150 gr verse pruimen
125 gr zachte roomboter
125 gr donkerbruine basterdsuiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker
200 gr bloem
een kleine theelepel bakpoeder
snufje zout

De verse pruimen ontdoe je van pit en zoveel mogelijk van de schilletjes. Dat laatste ging bij mij goed door ze door midden te snijden, op het schilletje te leggen en met een scherp mes over de schil te schrapen. Voor zover de pruim nog niet in stukken is, snijd je ze grof.
Ondertussen roer je de roomboter met basterdsuiker romig in de mixer. Als dit goed gemengd is voeg je een ei toe. Daarna vanillesuiker, bloem, bakpoeder en wat zout. Tot slot de walnoten en pruimen er goed doorheen mengen.
Het goedje mag even een kwartier opstijven in de koelkast. Ondertussen verwarm je de oven voor op 180 graden en bekleed je een bakplaat met bakpapier.
Het deeg is nogal plakkerig, dus het is handig om het flink met bloem te bestuiven, of om gewoon 2 eetlepels te gebruiken bij het opscheppen. Je legt bolletjes deeg op de bakplaat en drukt ze plat. Zorg dat er wat ruimte over blijft tussen de koekjes. Vervolgens een kwartier in de oven. Controleer daarna met een prikker of de koek gaar is. Daarna laten afkoelen en opstijven.

Ik volgde het originele recept met 8 grote koeken. Maar 16 kleine lijkt me voor de volgende keer beter. Ik vermoed dat er zeer binnenkort een tweede portie gemaakt gaat worden!

Het originele recept vind je overigens op de website van AH.nl.

1 opmerking:

  1. Lekker hoor!
    Als iets heel erg plakt, werkt het ook goed je handen nat te maken en daarmee bolletjes te maken :)

    BeantwoordenVerwijderen