vrijdag 31 juli 2015

Snelle appelkruimeltaart

Morgen komen er twee vriendinnen. Bezoekjes zijn voor mij vaak aanleiding om iets te bakken. Ik besloot om deze keer te kiezen voor snel en simpel. Want het is de bedoeling dat ik ook nog het een en ander aan een picknick in elkaar zet. Ik heb de oude vertrouwde recepten van mijn moeder erbij gepakt. Ik vermoed dat ik van haar mijn bakgenen heb. Want lekker bakken kan ze! Deze keer gebruik ik haar recept voor appelkruimeltaart. Het is een snelle taart en lekker basic: de ingrediënten heb ik eigenlijk standaard in huis.

Dit heb je nodig:
400-500 gr. zelfrijzend bakmeel (afhankelijk van de grootte van je springvorm/bakplaat)
200 gr suiker
150 gr boter
scheutje melk
zout
+/- 4 appels
beetje suiker en kaneel om door de appels te doen.

Zo pak je het aan:
Smelt boter, en meng bakmeel, suiker en zout. Giet de gesmolten boter tijdens het mixen bij het meel en mix tot alles goed is gemengd. Als het goed is wordt het een mooi kruimeldeegje. Is het erg fijn, dan is het te droog: giet er kleine beetjes melk bij, tot het mooie kruimels zijn. Worden de kruimels erg dik, of het deeg een grote klont: dan mag er wat meer meel bij.
Ik liet de keukenmachine het werk doen en schilde ondertussen de appels en sneed ze in stukjes. Omscheppen met kaneel en suiker, naar smaak. Ik gebruik voor de appels vaak jonagold, omdat ik die standaard in huis heb.
De bakvorm heb ik bekleed met bakpapier (erg makkelijk en ook hygiënisch als je wat oudere, beschadigde bakvormen hebt). Ik kies meestal voor een springvorm van 24-26 cm. Maar dit recept maak je ook makkelijk op een bakplaat of in een ovenschaal. Ruim de helft van het kruimeldeeg ging op de bodem, aandrukken en klaar is de bodem! De appeltjes gaan erover heen. En vervolgens maak je het taartje af door de resterende kruimels erover te strooien. Een uurtje in de oven op 200 C en smullen maar.

Zoals gezegd is het een basisrecept. Er zijn zoveel variaties op appeltaart, die kun je natuurlijk ook op dit recept toepassen. Zo heb ik wat citroensap toegevoegd. Andere opties: rozijnen, bosvruchten, noten, karamel, kardemom, vanillesuiker.
Ook is dit recept makkelijk lactosevrij te maken: gebruik een plantaardige margarine in plaats van boter en gebruik wat extra gesmolten boter als het deeg te droog is.

Ik geef toe dat deze taart niet helemaal onder het label gezond valt. Maar hee, het is geen mokka-slagroomtaart, moorkop of chocoladetaart....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten