Gisteren kwam mijn schoonzus eten. Die kun je echt blij maken met een lekkere of uitgebreide maaltijd. Ik probeer dan ook altijd even iets meer neer te zetten dan het aardappel-vlees-groente menu. Meestal komt ze ook iets later, dus een maaltijd die goed warm te houden is, is een pre. Gisteren is het alsnog een aardappel-vlees-groente gerecht geworden. Maar dan wel een beetje anders. Met als hoofdingrediënt courgette. Ik ben gek op die groente. Je kunt het in heel veel gerechten kwijt. Ik zat al verlangend mijn eigen courgettes in de groentetuin groter te kijken, maar zover zijn ze bij ons nog niet. Was leuk geweest, maar de volgende keer maar in de herkansing met een ander courgettegerecht. Deze stoof is in ieder geval makkelijk, snel en natuurlijk lekker!
Wat heb je nodig?
Voor de gehaktballetjes
gehakt, ik gebruik voor ons gezin (2 volwassenen, 2 kinderen) meestal 250 gram.
een eitje
halve verkruimelde beschuit of wat paneermeel
beetje zout en peper
evt wat paprikapoeder, peterselie, oregano
Voor de stoof
olijfolie
2 uien
evt. teentje knoflook
1 of 2 courgettes (afhankelijk van hoe grote eter je bent en hoe groot de courgettes zijn)
400 gr. tomatenblokjes (1 blik)
provencaalse kruiden
peper en zout
evt. scheutje rode wijn
Hoe was je dit varkentje?
Je maakt eerst de gehaktballetjes: alle ingrediënten kneed je door elkaar en rol je tot kleine, gelijke balletjes. Deze braad je even aan in een koekenpan.
Vervolgens maak je de ui schoon, je snijdt ze in stukjes en bakt ze in een hapjespan of iets dergelijks in een beetje olijfolie. De knoflook snijd je ook in inieminiestukjes en gooi je bij de ui in. Lekker even bakken (maar pas op voor aanbranden!). Snijd kop en kont van de courgette en snij de rest van de courgette in mooie halve plakjes. Voeg dit toe aan de ui en roerbak het geheel. Vervolgens mag er een scheut wijn in, voeg je de tomatenblokjes en de gehaktballetjes toe. En dan is het ook de beurt aan de kruiden. Gebruik zoveel als je zelf lekker vindt. Dat betekent dus gewoon een paar keer goed proeven. Deksel op de pan en een minuutje of 10 later check je de gaarheid van de stoof. Je brengt het op smaak met peper en zout.
Ik heb er aardappeltjes in schil gekookt bij gegeten. Gewone gekookte aardappels of puree kan natuurlijk ook erg goed.
Het gerecht is goed op te warmen, en de aardappels en gehaktballetjes kun je ook van tevoren al klaar zetten. Voor als het rond etenstijd nog sneller dan snel op tafel moet!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten