Vandaag hadden we een gezamenlijke lunch in de kerk. Op het menu de o zo zondagse soep met broodjes. Nu had ik op het werk al een paar keer een lekkere goulashsoep gegeten. Voor mij stond het dus vast: ik ging goulashsoep maken. In de vriezer zat nog een soepbot met vlees. Dat werd dus ook een zelfgetrokken bouillon. Je bent er dan wel een hele morgen mee zoet, maar dan heb je ook wat.
Voor de bouillon heb je nodig:
2 liter water
250 gr soepbot met vlees
1 ui, grofgehakt
3 laurierblaadjes
3 peperkorrels
1 tl foelie
4 tl zout
Breng dit alles samen langzaam aan de kook en laat het een uurtje of twee borrelen.
Daarna door een zeef gieten. Soepbot en laurier heb ik er uit geplukt om vervolgens weer in de soep te gebruiken.
Goulashsoep:
2 liter zelfgetrokken bouillon
vlees van het soepbot
3 laurierblaadjes (Van de bouillon)
2 wortels, schoongemaakt en in plakjes gesneden
2 paprika's, rood en geel, in blokjes
150 gr champignons, in plakjes. Ik gebruikte zowel witte als kastanje.
klontje boter
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
250 gr wokreepjes
2 el paprikapoeder
1 blik tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
snufje cayennepeper, snufje komijn,
2 tl tijm, 2 tl oregano
1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes
bindmiddel, ik gebruikte aardappelzetmeel
Breng de bouillon aan de kook, voeg het soepvlees, laurier, wortels, paprika's en champignons toe.
Smelt het klontje boter in een koekenpan en bak hierin het wokvlees aan. Voeg ui en knoflook toe en roerbak even mee. Daarna 2 el paprikapoeder erbij en laten meebakken. Als het vlees is gegaard, voeg je het mengsel toe aan de soep. Giet wat water in de koekenpan en roer alle aanbaksels en paprikapoeder los en voeg dit ook toe aan de soep.
Daarna mogen tomatenblokjes, -puree en specerijeen en kruiden de pan in. Voeg tot slot de aardappelblokjes toe en laat de soep nog een half uurtje zachtjes koken. Breng de soep verder op smaak met de gebruikte kruiden, specerijen en nog wat zout.
Tot slot gaf ik de soep een lichte binding, door wat aardappelzetmeel toe te voegen. Dit kun je ook vervangen door wat bloem toe te voegen bij het vlees bakken.
Eet lekker!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten