Om een of andere reden kan ik tegenwoordig groene asperges niet laten liggen. Ik zie gelijk lekkere roerbakschotels en salades met groene asperges voor me. Niet dat ik beide varianten inmiddels gemaakt heb, maar het zorgt er wel voor dat ik met enige regelmaat met groene asperges thuiskom.
Zo ook deze week. Gisteren maakte manlief er een lekkere pasta van. Maar vandaag was er nog een bosje asperges over. Die moesten hoognodig op. Ik heb het een en ander bij elkaar in gedaan, en er ontstond een lekkere hartige taart. Met de eerste verse kruiden uit eigen tuin. Daar word je blij van!
Ingrediënten
5 plakken hartige taartdeeg
75 gr gerookte ham (vleeswaren) of iets als parmaham.
250 gr groene asperges
4 lente-uien
2 trostomaten
75 gr zachte geitenkaas
(verse) oregano, tijm, bieslook
4 eieren
100 ml slagroom
peper, zout
Vet een springvorm in of bedek met bakpapier. Bekleed deze met het ontdooide deeg en prik gaatjes in de bodem. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Scheur of snijd de ham in stroken en bak deze even aan in een pan met een klontje boter.
Ontdoe de asperges van de houtachtige onderkant. Groene asperges hoef je niet te schillen. Snijd ze in stukken van zo'n 3 centimeter. Maak ook de bosui schoon en snijd ze in evengrote stukken. Voeg beide bij de ham en bak ze even mee.
Snijd de trostomaten in partjes en roerbak ze kort met de groenten.
Maak de verschillende kruiden goed schoon, haal ze van de takjes en snijd of scheur ze fijn. Ik had één tak tijm, zo'n 6 takjes oregano en een klein beetje bieslook. Roer deze kruiden op het laatst door de groenten en haal de pan van het vuur. Stort het geheel in de beklede springvorm.
Verkruimel de geitenkaas erover.
Klop de eieren los met slagroom, voeg peper en zout toe naar smaak (ook afhankelijk van de zoutheid van je ham), en giet dit alles over de taart.
De taart mag zo'n 35 minuten op 180 graden bakken in de oven.
Het resultaat deed me denken aan de lente. Zou het komen door de lente-ui, door de eerste kruiden uit de tuin, of door het weertje buiten? In ieder geval heb ik het tot lentetaart gedoopt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten