maandag 21 maart 2016

Spinazietaart met zoete-aardappelkorst

Vandaag heb ik een lekkere variant op de overbekende spinazietaart gevonden. De (vries)kast bood mij onder andere zoete aardappels en spinazie aan. Ik kwam op het wereldwijdeweb een taart tegen waarbij de zoete aardappel als bodem werd gebruikt. Een derde variant dus, naast bladerdeeg en gewone aardappelschijfjes als bodem.
De combi van spekjes en zoete aardappel is erg lekker. En dan die kleurtjes: diepgroen van de spinazie met knaloranje....wat wil een mens nog meer? Onze kleine meneer weigerde desondanks om er wat van te proeven. Maar na één hap - onder dwang - was hij om. Na drie hapjes koos hij toch voor een schaal bananenijs. Daarna ging alsnog zijn hele bord met spinazietaart erachteraan. Een unicum in huize Wijnalda.


Dit kwam uit de kast:
2 zoete aardappels
+/- 700 gr diepvriesspinazie
1 ui
150 gr gerookte spekreepjes
6 krieleitjes = 4 normale eieren
100 gr geraspte kaas
peper, zout

Schil de zoete aardappels en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Bekleed hiermee een ingevette ovenschaal. Dat wil het gemakkelijkst als de wanden van de schaal iets schuin naar buiten lopen. Geen springvorm dus. Het is niet erg als de schijfjes elkaar overlappen of er meerdere lagen over elkaar zitten. Zet de ovenschaal 10 min in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Ontdooi ondertussen de spinazie. Snipper een ui en bak deze samen met de spekreepjes in de koekenpan. Meng het daarna met de spinazie. Roer de geraspte kaas erdoor. Na de 10 minuten haal je de ovenschaal uit de oven en je vult het verder af met het spinaziemengsel. Klop de eieren los met wat peper en zout en giet deze over de hele schotel. Roer voorzichtig het eimengsel wat door de spinazie, het heeft anders de neiging er bovenop te blijven drijven.
Daarna mag de schotel 35 min in de oven garen, wederom op 200 graden. Eet lekker!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten