Bij ons is het zelden kliekjesdag. Of het eten gaat op, of er is zoveel over dat het de vriezer in gaat. Wel heb ik erg vaak restjes verse groenten over. Prei, wortel, paprika, champignons, enz. Vandaag was zo'n dag met wat restjes groenten die verwerkt moesten worden. Daarnaast vond ik het hoog tijd om de eerste preien uit de tuin te proberen. Al maanden geleden had ik eens een prei van het formaat bosui er uit getrokken. Maar laatst ontdekte ik zowaar enkele stengels die hun best deden prei te lijken. Vandaag waren ze aan de beurt en trok ik ze uit de klei, om de restjesstamppot op te leuken.
De stamppot werd vandaag gekookt zonder zelfs maar een blik op internet. Dat gebeurt zelden. Althans, het gebeurt zelden dat er dan iets blogwaardigs op tafel staat. Meestal doe ik toch ideeën op van google die ik vervolgens combineer. Maar ik moet zeggen dat deze creatieve, internetloze uitspatting van mij goed gelukt is. Een vrolijke stamppot om te zien!
Dit trek je uit de kast:
750 gr aardappelen
200 gr zoete aardappel
250 gr winterwortel
3 miezerige preistengels uit eigen tuin, of 1 fatsoenlijk grote
100 gr doperwten
1,5 el fijne mosterd
scheut melk
peper, zout
Schil de aardappel, zoete aardappel en winterwortel. Snijd ze allen in kleinere stukken en zet ze in een pan, half onder water, op het vuur. Breng aan de kook en kook ze 20-25 min, tot alles gaar is. Giet af.
Maak intussen de prei schoon, snijd het in ringetjes en bak ze in een koekenpan in een klontje boter. Voeg ook de doperwten toe en verhit het geheel tot alles gaar is.
Stamp het aardappel-wortelmengsel met een scheut melk en de mosterd tot een lekkere grove puree. Roer de groene groenten er goed doorheen en breng op smaak met wat peper en zout.
Wij aten er een visje bij, maar zonder was het ook een prima maaltijd geweest.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten