Toen ik nog lief en klein was mochten we kiezen wat we wilden eten op onze verjaardag. Ik koos altijd voor rijst met krenten met een lekker botersausje en een laag suiker. Dat werd door de ene helft van de familie zeer gewaardeerd. De andere helft moest er niet aan denken. Om het toch enigszins feestelijk te houden voor de hele familie, kookte mijn moeder ook vaak een pan rijst met kerriesaus. Toen bijna net zo lekker als rijst met krenten.
Inmiddels is mijn waardering voor rijst met krenten iets afgenomen. Kerriesaus gaat er echter nog goed in. Vandaag staat het daarom in een eigen versie op tafel. Met een flinke dosis peultjes erin. Alternatieven zijn er natuurlijk ook. Neem bijvoorbeeld sperzieboontjes, taugé, wortel of doperwtjes.
Ingrediënten:
500 gr peultjes
scheut olie
1 kipfilet
1 sjalot of gewone ui
1 teentje knoflook
1 rode paprika
100 gr champignons
2 flinke eetlepels kerriepoeder
3 el bloem
0,5 l bouillon, kip of groente, van een tablet
kwart verse ananas
1 tl chilisaus
1 kopje (zilvervlies)rijst
Maak de peultjes schoon en kook ze eventjes, een minuut of 2-3.
Kook de rijst en zet deze apart.
Snijd de kipfilet in blokjes, verhit de olie en bak de kip aan.
Snijd ondertussen de sjalot en knoflook en voeg deze toe.
Daarna mogen paprika en champignons op de snijplank en vervolgens in de pan.
Strooi de kerriepoeder erover en bak het lekker mee. Het goedje gaat waarschijnlijk aan de bodem zitten. Dat geeft niets, zolang het niet aanbrandt.
Als alles wat gegaard is, mag de bloem erover. Ook dat moet even bakken.
Giet dan de bouillon toe. Roer goed door, en schraap de bodem leeg. Zodra het kookt gaat de saus binden.
Ontdoe de ananas van boven en onderkant en snijd vervolgens de schil af. De 'stekeltjes' ook goed wegsnijden. Daarna in kwarten en de kern verwijderen. Die is namlijk niet te eten. Een kwart van de ananas snijd je in blokjes en doe je in de pan. Dan mogen ook de peultjes erbij. Vervolgens is het een kwestie van op smaak brengen. Met kinderen aan tafel is 1 tl chilisaus voldoende. Houd je van pit, dan doe je er nog een paar extra in.
Serveren met rijst en smakelijk eten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten